Programma

Einde seizoen 2009-2010
Deze webblog wordt gesloten.
Binnenkort wordt een nieuwe blog geopend voor seizoen 2010-2011.

De technische staf TB C1 (2009-2010) wenzen jullie Prettige Vakantie en veel plezier in het team waar je volgend seizoen komt te spelen.

Tot in Augustus

Technische staf C1

Programma komende weken:
Vakantie!

zaterdag 17 oktober 2009

Sport en voeding

Eten rondom het sporten
Wanneer eet je?
Het is belangrijk om over voldoende energie te beschikken bij aanvang van een training. Tegelijkertijd is het niet fijn om te sporten met een volle maag. Je moet je etenstijden daarom aanpassen aan je trainingstijden. Daarbij geldt een tweetal belangrijke vuistregels.

1. Neem geen volledige maaltijd tot twee uur voor de training.
De maaltijd zal de maag nog niet verlaten hebben wanneer je gaat sporten en dat voelt beslist niet prettig. Met een volledige maaltijd wordt bedoeld: één van de drie hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch, avondeten). Een tussendoortje, zoals een krentenbol of een mueslireep is geen maaltijd.

2. Zorg ervoor dat je niet helemaal nuchter bent wanneer je intensief en langdurig gaat trainen.
Ook wanneer concentratie en coördinatievermogen belangrijk zijn, kun je beter van tevoren iets eten. Dat kan ook binnen twee uur voor de training nog. Je kunt dan denken aan een boterham, schaaltje yoghurt met cornflakes, liga evergreen en dergelijke. Een laagintensieve training van maximaal zestig minuten kan goed volbracht worden op een nuchtere maag.

Eten rondom de wedstrijd
Tijdens een wedstrijd wil je optimaal presteren. Het resultaat telt en het is dus belangrijk om juist dan goed in vorm te zijn. Je werkt ernaar toe met je trainingen, zorgt dat je bent uitgerust, treft de benodigde praktische voorbereidingen en let nog meer dan anders op je voeding. Want ook die voeding helpt om een goed resultaat neer te zetten.
Over het algemeen wordt aangeraden om het normale voedingspatroon, wat je gewend bent, niet te wijzigen. Doe geen ongewone dingen waarvan je de uitwerking op jouw lichaam niet kent. Toch kan een aantal omstandigheden dusdanig afwijken van een trainingsdag, dat een paar praktische aanpassingen noodzakelijk zijn.

Het kan zijn dat je last hebt van zenuwen. En dat bemoeilijkt het eten. Maar je moet wel vocht en energie binnenkrijgen. Om voldoende koolhydraten binnen te krijgen voor de start heb je misschien iets aan de volgende adviezen:
· neem vloeibaar eten. Te denken valt aan een drinkontbijt, een schaaltje yoghurt met cornflakes, havermoutpap met honing, een bord Brinta. Probeer dit wel eerst uit op één van de trainingsdagen;
· verdeel de maaltijd die je normaalgesproken voor een training eet in meerdere kleine hoeveelheden. Een deel ervan kun je misschien meenemen voor onderweg;

Geen opmerkingen:

Een reactie posten